North-lajikkeet yleisesti


Keskikorkeat pohjoisamerikkalaiset North-lajikkeet menestyvät Kuopion korkeudella lumen suojassa. Sato kypsyy myöhemmin kuin suomalaisilla lajikkeilla.

North Blue on 60–80 cm korkea. Se on itsepölytteinen, mutta toisen pölyttäjälajikkeen avulla saadaan noin 20 % isompi sato. Marjat ovat hyvin suuria, tummansinisiä ja hapahkoja, mutta maukkaita. Suppeahko juuristo kasvaa lähellä maan pintaa, joten se ei siedä pitkään kuivuutta. Marjoja kehittyy eniten tuulensuojaisella ja aurinkoisella kasvupaikalla. Northblue on satoisampi ja isompimarjaisempi kuin Northcountry Vyöhykkeet I–III(IV).

North Country on myös itsepölytteinen ja 60 cm korkea. Koska taivaansiniset marjat ovat pienemmät ja sato selvästi niukempi kuin North Bluella, tämä lajike sopii parhaiten pölyttäjäksi. Lisäksi marjat kypsyvät aiemmin ja tasaisemmin kuin North Bluella. Vyöhykkeet I–III(IV).

Northland kasvaa noin 120 senttiä korkeaksi ja yhtä leveäksi. Keskiaikainen. Korkeutensa vuoksi pensas ei ole kaikkein talvenkestävin – versot paleltuvat hangen yläpuolelta. Marjat ovat keskikokoisia ja hyvin makeita. Viihtyy happamalla kasvualustalla. Vyöhykkeet I–II(III).

Northsky on matalin (30–45 cm) ja talvenkestävin amerikkalaisista lajikkeista. Lisäksi se on itsepölytteinen. Marjat ovat melko pienet, mutta taivaansiniset ja makeat. Marjat ovat erittäin vitamiini ja flavonoidipitoisia. Maaperän tulisi olla kuohkea, lämmin ja hapan (pH4,5-5,2). Vyöhykkeet I–V(VI).

Pensasmustikan istuttaminen

-Pensasmustikan paras istutus aika on keväällä tai alkukesällä, pensaan on hyvä saada asettua ja juurtua yhden kasvukauden verran, jolloin ennaltaehkäistään myös mahdollisia tulevia talvivaurioita.

-Pensasmustikan kasvupaikalla maan tulisi ehdottomasti olla hapanta (pH 4,5-5,5), kuohkeaa ja läpäisevää.

-Pensasmustikka on parhaimmillaan aurinkoisella kasvupaikalla. Koska pensasmustikka on matalajuurinen, se ei siedä seisovaa vettä juuristossaan eikä kuitenkaan viihdy kuivuudessakaan.

-Taimet tulisi istuttaa noin 1m taimivälein ja 1,5 m rivivälillä entiseen kasvusyvyyteen. Taimet kannattaa istuttaa loivaan rinteeseen tai 10-20cm korkeaan kohopenkkiin, jotta liika vesi poistuu ja kasvualusta pysyy ilmavana. Salaojitus on suositeltavaa tehdä kasvualustan alle, etenkin tiiviillä hiesu- ja savimailla.

-Kasvualustaa tulee muokata metrin levyiseltä alalta vähintään 30cm:n syvyydeltä, monivuotisten rikkaruohojen juuret vievät mustikan voimia.

-Pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi suositellaan istuttamaan ainakin kahta tai useampaa lajiketta. Lisäpölytykseen suositellaan ehdottomasti kimalaisia, hyvällä pölytyksellä satotulos voi kasvaa jopa 20%.

-  Aseta taimi niin että maan pinta muodostaa matalan, laakean kummun suhteessa ympäröivään maahan kuitenkin niin että paakun pinta ei jää ympäröivää maata korkeammalle. 

-Kastele taimet hyvin ja levitä taimen alustalle 5-7cm:n paksuinen kuorikatekerros vähentämään maan haihduntaa ja ehkäisemään uusien rikkaruohojen kasvua.

 

Pensasmustikan hoito ja lannoitus

-Viikottainen, runsas kastelu istutusvuonna.

-Kuivina vuosina mustikkapensaita kastellaan säännöllisesti.

-Istutusta seuraavana keväänä lannoitetaan kalkittomalla happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella tai yleislannoitteella. (Pensasmustikalle on suositeltu, että typpi annetaan ammoniumsulfaattina tai ureana, kalium kaliumsulfaattina ja fosfori superfosfaattina).

-Talveen valmistavaa syyslannoitetta annetaan elokuussa.

-Vioittuneet ja kuivat oksat poistetaan, muuten pensasta ei varsinaisesti tarvitse leikata.

-Metalliverkoilla pensas voidaan suojata jäniksiltä ja rusakoilta.

 

Kasvinsuojelu

-Suomessa pensasmustikalla ei ole vielä havaittu pahoja tauti- tai tuholaisongelmia.  Lämpiminä vuosina mustikkaa saattaa vahingoittaa versosyöpä, joka on Fusicoccum putrefaciens- sienen aiheuttama versotauti.

-Versosyöpä ilmenee toisen vuoden versoihin syntyvinä punaisina laikkuina , jotka suurenevat ja lopuksi kuihduttavat verson. Taudin leviämistä voidaan ehkäistä poistamalla sairastuneet versot ja hävittämällä ne polttamalla.

-Satoaikaan taimet tulee suojata linnuilta verkoilla.

-Tuhohyönteisistä lähinnä korvakärsäkkään on havaittu vahingoittavan pensasmustikkaa.

 

 

Yhteensä:
    Kassalle
    (0)