Maissin tuorekäyttö

Maissi on Amerikasta kotoisin oleva viljelykasvi. Ilmaston vuoksi Suomessa ei juurikaan ole aikaisemmin viljelty maissia.  Maissi vaatii toistatuhatta lämpösummaa. 

Maissin istutus

Ihanteellinen kasvupaikka maissille on lämmin, aurinkoinen ja maaperältään hikevä etelärinne, jonka pH on 6-7.  maissi vaatii n.8-10°C  maalämpötilaa.  Liian kylmään maahan kylvetyn siemenen itävyys on heikko ja hallan arka.

Maissin siemenet kylvetään Suomessa toukokuussa ja satoa saadaan elokuun puolivälin jälkeen. Maissi kannattaa istuttaa penkkiin, penkki edesauttaa maalämmön nousua. Maissi kylvetään n.3-5cm syvyyteen.

Hehtaarin alueelle kylvetään n.100 000 siementä n.15cm välein, riviväliksi jätetään n.50cm.

Maissin siemen on suurikokoinen, joten riittävästä kosteudesta tulee huolehtia hyvin. Maissi voidaan myös istuttaa taimista.

Liian tiiviisti kasvavia taimia harvennetaan n.20-25% jolloin hehtaarin alueelle jää n. 70-80 000 tainta.

Maissi on erittäin hallan arka, aikaisemman sadon onnistumiseksi maissi voidaan alkuun idättää kasvihuoneessa mutta kasvihuoneesta tultaessa ennen ulos istuttamista taimet tulee karaista hyvin.

Pölytys

Maissi on tuulipölytteinen ja pölyttyy helposti. Eri lajikkeilla tulisi olla etäisyyttä 50-100cm ristipölytyksen välttämiseksi jolloin maissin tähkän siemenet pysyvät tasalaatuisina ja saman värisinä.

Lannoitus

Maissin viljelyyn soveltuvat hyvin karjanlanta ja muut orgaaniset ravinteet.

Maissia lannoitetaan viljavuusanalyysin mukaisesti, lannoitustaso on runsaampi kuin yleisesti viljakasveilla. Typpi kannattaa jakaa 2-3 kertaan kasvukauden aikana.  Tasapainoinen lannoitus ja riittävä kosteus edesauttavat laadukkaan sadon syntymiseen.

Sadonkorjuu

Maissin sadonkorjuun voi aloittaa kun tähkän makeus on riittävä. Sadon keruuaika on eri lajikkeilla n.2 viikkoa, kahden viikon jälkeen maissintähkän maku alkaa muuttua puisevaksi.

Maissintähkiä kerätessä sivulehdet jätetään tähkän reunoille pitämään kosteutta yllä, koska Suomessa maissit myydään pääosin tuoreena.

Kasvinsuojelu

Maissin kasvualustasta voidaan rikkaruohot poistaa kemiallisesti, rivivälien haraus/kylvö ovat myös hyviä vaihtoehtoja kemiallisen torjunnan lisäksi.

Suomessa maissin haitallisimmat tuhohyönteiset ovat kahukärpäset ja seppäkuoriaisentoukat.

Viileät olosuhteet altistavat taudeille, maissi voi olla altis muutamille virustaudeille, taimipoltteelle ja lehtilaikkutaudeille.

Yhteensä:
    Kassalle
    (0)